Güncel Makaleler

Kasten Öldürme

Halk arasında kasten öldürme suçu “cinayet suçu” veya “adam öldürme suçu” olarak ifade edilse de, bu suç tipinin kanun ve uygulamadaki esas adı “kasten öldürme suçu”dur.

Yaşam hakkı insanların sahip olduğu en temel haktır. Bu hak toplumun sürekliliği için de önem arz etmektedir. Bu nedenle yaşam hakkının ihlaline neden olan kasten öldürme suçu ceza kanunlarında genellikle en ağır cezaların öngörüldüğü suç tipidir. 

Kasten öldürme suçu Türk Ceza Kanunu’nun 81. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre “Bir insanı kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.” 

Müebbet Hapis Cezasının İnfaz Şekli

5275 Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 107. maddesine göre, kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar yirmidört yılını, ceza infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabileceklerdir. Özetle; Şartla tahliye süresi, 24 yıldır. Bu 24 yılın tamamını hükümlü ceza infaz kurumunda çektiği taktirde koşullu salıverilmeden yararlanır (İndirim yoktur). Müebbet hapis cezasına mahkûm olan kişinin açık ceza infaz kurumuna ayrılabilmesi için, Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği’nin 6. maddesine göre, koşullu salıverilme (şartla tahliye) tarihine beş yıl veya daha az süre kalması gerekmektedir. Bu durumda hükümlünün açık kuruma ayrılabilmesi için, 19 yılını kapalı ceza infaz kurumunda geçirmesi zorunludur. 19 yılın sonunda açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecektir. Ceza süresi 1 yıldan fazla olduğundan; hükümlü denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamamakla birlikte; 24 Yıl hapis cezasını ceza infaz kurumunda (19 yıl kapalı ceza infaz kurumunda + 5 yıl açık ceza infaz kurumunda) çektikten sonra (son 1 yıl) denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılacaktır.

Süreli Hapis Cezasının İnfaz Şekli

Kasten öldürme suçundan (haksız tahrik, iyi hal indirimi vb. sebeplerle) süreli hapis cezasına mahkûm olanlar ise cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabileceklerdir. Örnek olarak sanığa verilen ceza 24 Yıl hapis cezasıdır. Süreli hapis cezası alanlar cezalarının 2/3 infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıvermeden yararlanabileceği için; koşullu salıverilme süresi düşüldüğünde kalan infaz süresi 16 Yıl olacaktır.Süreli hapis cezasına mahkûm olan kişinin açık ceza infaz kurumuna ayrılabilmesi için, Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği’nin 6. maddesine göre, cezasının onda birini kapalı cezaevinde infaz edip koşullu salıverilme (şartla tahliye) tarihine yedi yıl veya daha az süre kalması gerekmektedir. Bu durumda hükümlünün açık kuruma ayrılabilmesi için, 9 yılını kapalı ceza infaz kurumunda geçirmesi zorunludur. 9 yılın sonunda açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecektir. Ceza süresi 1 yıldan fazla olduğundan; hükümlü denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamamakla birlikte; 15 Yıl hapis cezasını ceza infaz kurumunda (9 yıl kapalı ceza infaz kurumunda + 6 yıl açık ceza infaz kurumunda) çektikten sonra (son 1 yıl) denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılacaktır.

Daha Fazla Göster

Avukat İsmail Gürses & Avukat Egemen Gürses

Gürses Hukuk Bürosu; merkezi Sakarya'da yer alan, ceza vb. hukuk davaları ile uyuşmazlıkların çözümü alanında konusunda uzman ekibiyle etkin bir şekilde faaliyet yürüten kurumsal bir avukatlık bürosudur.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
×